6 tips om je geest gezond te houden

Mentale gezondheid: iets waarvan het belang vaak onderschat wordt. Geloof ons, je kan nog zoveel sporten en gezond eten als je wil, als het ‘in ‘t kopke’ niet goed zit, zal dit weinig verschil maken. Maar hoe hou je je geest gezond? Wij geven je 6 tips die een groot verschil kunnen maken.

Jana Van Himbeeck Your Power Coach

1. Maak tijd voor jezelf

Heb je geen tijd om regelmatig tot rust te komen omdat je agenda altijd stampvol zit? Kijk eens kritisch naar je planning, bepaal wat echt belangrijk is en durf bepaalde dingen te schrappen. Wat enorm helpt is ‘nee’ leren zeggen. Zo komen afspraken die voor jou geen prioriteit zijn niet in je agenda terecht. Plan momenten voor jezelf ook effectief in in je planning.

2. Beperk sociale media

Door minder op je scherm te leven, zal je merken dat je veel productiever bent doorheen de dag. Bovendien raak je op sociale media makkelijk verstrikt in de comparison trap. Jezelf vergelijken met anderen is geen goed idee, dus voorkom dit door jezelf niet constant bloot te stellen aan anderen hun highlight reel.

3. Blijf in beweging

Bewegen is gezond voor je lichaam maar het is ook een dealbreaker voor je geest. Bewegen geeft je meer zelfvertrouwen en energie, maar is ook een manier om tot rust te komen en je gedachten te verzetten. Het houdt je brein en andere vitale organen gezond.

4. Hou contact met anderen

Op momenten dat je je mentaal niet zo goed voelt, is het niet altijd even makkelijk om sociaal contact te onderhouden. Maar probeer je niet af te sluiten van de buitenwereld. Hierdoor kan je je  eenzaam gaan voelen. Spreek regelmatig af met een vriendin en bel je familie eens op. Blijf met mensen uit je omgeving praten over hoe je je voelt en krop je gevoelens niet op.

5. Leef in het hier en nu

En dus niet in de toekomst, en al zeker niet in het verleden. Meer aandacht besteden aan het heden verbetert je mentale gezondheid. Vaak bezorgen dingen uit het verleden en de toekomst je stress. Onnodige stress, want je hebt deze dingen niet in de hand. Leven in het hier en nu zorgt ervoor dat je echt leeft, in plaats van je zorgen te maken over hoe het zou moeten zijn.

6. Oefen dankbaarheid

Probeer dagelijks een lijstje te maken van dingen waar je dankbaar voor bent, en schrijf deze ook effectief op. Zo leer je de kleine dingen in het leven, die je vaak als vanzelfsprekend ziet, weer meer waarderen. Blijf bij elke mogelijkheid dankbaarheid tonen. Dit maakt een wereld van verschil.

Je hoeft niet alle tips tegelijk toe te passen, maar probeer ze stap voor stap mee in je leven te integreren.