6 praktische tips om je eiwitinname te verhogen

Niet alleen bodybuilders en fanatieke fitnessliefhebbers hebben baat bij een gezonde dosis eiwitten in hun dieet. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam en spelen een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties, van het opbouwen en herstellen van spieren tot het ondersteunen van het immuunsysteem. Of je nu werkt aan spieropbouw of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, het verhogen van je dagelijkse eiwitinname kan aanzienlijke voordelen opleveren. In deze blogpost delen we enkele praktische tips om je eiwitinname te verhogen, zonder dat voeding je leven hoeft te beheersen en zonder dat je macro’s hoeft te tellen.

1. Laat eiwitten onderdeel uitmaken van elke maaltijd en snack

Probeer tijdens elke maaltijd of snack die je eet een vorm van eiwitten toe te voegen. Dit zal je ook verzadigd houden doorheen de dag. We bedoelen hier niet mee dat je tijdens elke maaltijd kipfilet dient te eten. Er zijn namelijk veel meer voedingsmiddelen die een goede bron van eiwitten zijn.

Aan je ontbijt kan je bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt toevoegen. Heb je meer zin in een hartig ontbijt? Ga dan voor een omelet met groenten. Kies tijdens je lunch of avondeten voor een ander eiwitrijk voedingsmiddel zoals zalm, kikkererwten, linzen, kaas, volkoren granen enz. Je snacks kunnen dan weer bestaan uit noten, fruit of een eiwitreep.

Eiwitrijk eten hoeft totaal niet saai of restrictief te zijn. Ga op zoek naar eiwitrijke voedingsmiddelen die jij lekker vindt.

Vraag je je af wat eiwitten juist zijn? Leer het in deze blogpost.

2. Kies eerst je eiwitbron en bouw de rest van je maaltijd errond

Probeer je maaltijden te kiezen door eerst na te denken over de eiwitbron. Heb je bijvoorbeeld zin in zalm? Bepaal dan wat je bij die zalm wil eten. Door in functie te denken van je eiwitbronnen zorg je ervoor dat je er voldoende binnen krijgt gedurende de dag.

3. Start je dag met eiwitten

Door eiwitrijk te ontbijten, maak je het voor jezelf niet alleen makkelijker om aan je dagelijkse gewenste hoeveelheid proteïne te komen, je zorgt er ook voor dat je voldoende verzadigd bent tot aan je volgende maaltijd. Eiwitten bevorderen namelijk een verzadigd gevoel.

4. Voeg zaden en noten toe aan je maaltijden en snacks

Zaden zoals chiazaad en hennepzaad bevatten redelijk wat eiwitten en zijn heel makkelijk om toe te voegen aan je maaltijden en snacks. Strooi wat extra hennepzaad over je salade of toast avocado, kies voor een chiapudding als ontbijt of voeg wat geroosterde noten toe aan je avondeten.

5. Kies voor eiwitrijke voeding

Het klinkt misschien enorm voor de hand liggend maar kies voor eiwitrijke voeding. Een handje kidneybonen bevat een hoop meer eiwitten dan een handje bloemkool, en als je beide even graag lust dan kies je beter voor de meer eiwitrijke van de twee.

6. Neem een eiwitshake als tussendoortje

Heb je toch het gevoel dat je er met gewone voeding niet komt? Dan kan je altijd opteren om tussendoor een eiwitshake te drinken (als je dit lekker vindt natuurlijk).