Moonbird: wat is het en waar kan je het voor gebruiken?

De kans bestaat dat je dit toestelletje al eens hebt zien passeren op sociale media, maar waarvoor dient een moonbird juist? En zou jij er baat bij hebben om het te gebruiken? Je ontdekt het in deze blogpost!

Moonbird is een tool die je begeleidt bij het doen van ademhalingsoefeningen. Het past in de palm van je hand en geeft op een kalme manier het ritme aan waarop je dient te ademen: het zet uit tijdens de inademing en krimpt weer tijdens de uitademing.

In de bijhorende moonbird-app krijg je ondertussen realtime biofeedback, zodat je meteen het effect van de ademhalingsoefening op je zenuwstelsel kan zien. De ingebouwde hartslagsensor meet namelijk je hartritme, hartritmevariabiliteit (HRV) en je hartcoherentie. Wat deze dingen juist zijn en wat ze zeggen over de staat van je zenuwstelsel, lees je verder in de blogpost.

Welke ademhalingsoefeningen kan ik ermee doen?

In de moonbird-app kan je een heleboel oefeningen terugvinden waar je uit kan kiezen. Ook is het mogelijk om je eigen ademhalingsoefeningen toe te voegen. Je kan namelijk een eigen ritme instellen dat je wil volgen. Dit is interessant als je zelf al een goede oefening kent, waarvan je weet dat je lichaam en geest er baat bij hebben. Heb je bijvoorbeeld de YOUR INNER POWER cursus? Dan kan je daarvan alle rustgevende en balancerende oefeningen instellen in de moonbird-app.

In de moonbird-app kan je ook jouw favoriete oefening als standaardoefening instellen. Dit is de oefening die automatisch begint als je met je moonbird schudt. Je kan de moonbird dus ook gebruiken zonder de app, en dus zonder te moeten kijken op een scherm. Ideaal als je ‘s avonds voor het slapengaan nog een ademhalingsoefening wil doen.

Moonbird meet je hartritme, HRV en hartcoherentie, maar wat zijn deze dingen juist?

Je hartritme of hartslag is het aantal keren dat je hart klopt per minuut. Nu klopt je hart niet op een vast, regelmatig ritme. Als je bijvoorbeeld hartslag 60 hebt, klopt je hart niet exact om de seconde. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een onregelmatig hart net een gezond hart. Als je een veerkrachtig zenuwstelsel hebt, dan klopt je hart sneller tijdens je inademing en trager tijdens je uitademing. De variatie tussen deze hartslagen is je hartslagvariabiliteit of hartritmevariabiliteit (kortweg HRV). Hoe hoger je HRV, hoe beter.

Hartcoherentie is dan weer hoe goed je ademhaling en hartslag gesynchroniseerd zijn. Als je hartslag en ademhaling tegelijk veranderen (je hartslag verhoogt tijdens het inademen en vertraagt tijdens het uitademen), adem je coherent.

De realtime biofeedback die de moonbird-app je weergeeft, geef je dus een goede kijk op de staat van je zenuwstelsel.

Wat vind ik zelf zo fijn aan een moonbird?

Als ademcoach ben ik me heel bewust van mijn ademhaling. Voor ik een moonbird had, probeerde ik mijn ademhalingsoefeningen elke dag te doen, maar ik hield het nooit vol. Pas sinds ik een moonbird heb, ben ik erin geslaagd om er echt een gewoonte van te maken. Mijn moonbird ligt op mijn nachtkastje, dus elke avond als ik in bed lig, neem ik hem erbij en doe ik mijn favoriete ademhalingsoefening om mijn nachtrust te verbeteren en snel in te dommelen. Omdat ik deze als standaardoefening heb ingesteld, hoef ik dus niet meer mijn gsm erbij te nemen en op het scherm te kijken.

Een moonbird legt de drempel om een oefening te doen dus heel laag. Je hoeft hem maar vast te nemen, even mee te schudden en je bent vertrokken. Daarnaast voelen de bewegingen van de moonbird ook heel rustgevend en natuurlijk aan. Het ritme volgen, heeft meteen een kalmerend effect op mij. Ik kan even helemaal binnenin mezelf keren en echt op mijn ademhaling focussen.

Wanneer ik voel dat ik overdag nood heb aan een extra adempauze, neem ik er ook de app bij zodat ik een inzicht krijg in de staat van mijn zenuwstelsel. Zalig om te zien hoe mijn hartslag daalt en mijn HRV verhoogt na amper 5 minuten rustig ademen.

Zou jij er baat bij hebben om het te gebruiken?

Ben je iemand die regelmatig last heeft van paniekaanvallen, een onrustig gevoel of stress? Dan ga je zeker baat hebben bij het gebruiken van een moonbird. Ook wanneer je moeite hebt met inslapen of het gevoel hebt geen kwaliteitsvolle nachtrust te hebben, is een moonbird een goede keuze.

Stress en slecht slapen zijn nefast voor je gezondheid. Gelukkig zijn ze beiden grotendeels te sturen met je ademhaling. De eenmalige investering in een moonbird kan je dus op lange termijn een heleboel medische kosten besparen.

Klaar om zelf met moonbird aan de slag te gaan? Met de kortingscode JANA10 krijg je €10 korting op je aankoop via hun webshop.

Tekst: Jana Van himbeeck