Met zo’n 300 miljoen wereldwijze beoefenaars is yoga enorm populair. Toch mogen we niet al die yogi’s over dezelfde kam scheren. Er zijn namelijk enorm veel verschillende vormen. Hatha, Yin, Restorative, Bikram, Ashtanga, Hot yoga, Kundalini, Iyengar,… De lijst met verschillende soorten yoga lijkt eindeloos, en keuzestress loert om de hoek. Wij zetten hier even de meest populaire soorten op een rijtje.
Hatha
Hatha gaat verder dan enkel de bewegingen en houdingen juist uitvoeren. Deze vorm van yoga stelt de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Ook ademhaling speelt een cruciale rol bij Hatha. Deze vorm is de meest bekende in het Westen. Als mensen over ‘yoga’ spreken, bedoelen ze dus vaak Hatha.
Het doel van Hatha is om een stabiel en sterk persoon te worden, letterlijk en figuurlijk. Je creëert innerlijke rust, om zo met jezelf en anderen in harmonie te kunnen leven.
Wist-je-datje:
‘Ha’ staat voor zon (actie, vuur, mannelijk) en ‘Tha’ voor maan (innerlijk, rust, vrouwelijk).
Yin
Een heel rustige, meditatieve vorm van yoga. De houdingen worden lang aangehouden (2-5 minuten) en de nadruk ligt minder op flexibiliteit en des te meer op herstel, ontspanning en rust. Omdat je een langere tijd in de poses blijft, wordt er veel gebruik gemaakt van yogablokjes, bolsters en dekentjes. Dit om je lichaam te ondersteunen in de pose.
Yin yoga lijkt heel simpel, maar het kan een enorme uitdaging zijn om een lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten of liggen. Daarom is Yin een goede manier om je eigen grenzen te leren kennen en te leren loslaten. Ook mentaal heeft het dus een rustgevend effect.
vinyasa
Deze yoga-stijl is dynamischer, en kent geen vaste volgorde van oefeningen of houdingen. Vinyasa wordt ook wel eens ‘flow’ genoemd, omdat de houdingen elkaar vlot opvolgen. De houdingen hangen steeds samen met je ademhaling. Het is één van de meest populaire stijlen van het moment.
Power
Met zo een naam kan deze yoga-vorm natuurlijk niet ontbreken in onze opsomming. Power yoga legt meer focus op kracht en uithouding, heeft een hoger tempo en is intenser dan de meeste andere vormen van yoga. Meer dynamiek dan meditatie bij deze soort yoga, en je zal na je sessie eerder buiten adem dan zen zijn.
yoga midra
Een vorm van yoga die voornamelijk de laatste jaren meer aan populariteit wint. Het staat ook wel bekend als slaapyoga, omdat het je diep helpt ontspannen. Tijdens Yoga Nidra kom je in een fase terecht tussen slapen en wakker zijn, waardoor je volledig kan ontstressen.
Tekst: Jana Van himbeeck / Foto’s: Jamie Neirynck