7 redenen om aan yoga te doen

Yoga is hot and happening. En terecht. Jana, founder van YOUR POWER coach, werd een tijdje geleden zelf verliefd op de bewegingen, op de poses en vooral op hoe ze zich er door voelt. Het is zo veel meer dan ‘zen’, dan tot rust komen op je yogamat. Er zijn redenen in overvloed om yoga te beoefenen. Wij geven je er alvast een paar:

Jana Van Himbeeck Your Power Coach

1. Minder pijn

Het aannemen van bepaalde yogaposes kan pijn verlichten. Zo heeft het een positief effect op bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Maar ook bij hoofdpijn kan je beter wat yoga doen in plaats van een pijnstiller te nemen. Yoga neemt spanningen weg, stimuleert de bloedcirculatie en verlaagt je bloeddruk.

2. Verbeterde ademhaling

Yoga en ademen zijn één. Tijdens de verschillende poses leer je dieper en langzamer ademhalen. Dat vergroot je longcapaciteit waardoor je longen beter zullen functioneren. Door langzaam adem te halen, kan je lichaam beter ontspannen.

3. Verbeterde flexibiliteit

Nee, je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te beginnen. Van yoga word je net lenig. Het vergroot de beweeglijkheid van je lichaam. Hou vol en na verloop van tijd merk je dat je spieren verlengen en dat je flexibeler wordt. Zo kan je na een paar weken oefenen plots wel die bepaalde pose aannemen. Best. Feeling. Ever.

4. Meer kracht

We geven toe, de meeste yogi’s doen het er heel simpel uitzien maar geloof ons, dat is het niet altijd. Elke pose vraagt oefening, lenigheid (waar je op kan oefenen) en ja, ook kracht. Hoewel yoga alle spieren in je lichaam versterkt, ligt de focus toch grotendeels op je core. Je voert de meeste oefeningen uit vanuit je buikspieren, vanuit het middelpunt van je lichaam.

5. Verbeterde houding

Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, zal automatisch ook je houding verbeteren. Sterke buik- en rugspieren zorgen ervoor dat je recht zit en loopt, wat dan weer zorgt voor minder rug-, nek- en gewrichtsproblemen.

6. Minder stress

Natuurlijk blijft ‘zen worden’ een groot onderdeel van yoga. Je lichaam ontspant van de verschillende yogaposes waardoor er een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvindt in het lichaam. Yoga verlaagt je bloeddruk en hartritme en kan zo helpen bij angststoornissen of vermoeidheid. Door je tijdens de oefeningen te focussen op je ademhaling creëer je ook innerlijke rust.

7. Geeft je zelfvertrouwen

Door regelmatig op je yogamat te stappen, boek je vooruitgang, zowel mentaal als fysiek. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Bovendien zijn de meeste yogaposes niet alleen prachtig om uit te voeren, maar ook om naar te kijken. Dat badass-gevoel als je een nieuwe pose onder de knie hebt, is dan ook volledig terecht.

Namasté yogi’s!

Goesting om zelf deze voordelen te ervaren? Met het POWER platform kan je starten met yoga van thuis uit, op een heel laagdrempelige manier. Klik hier om het platform een volledige maand uittesten voor slechts €1.

Tekst: Jana Van himbeeck / Foto’s: Jamie Neirynck